Dé website voor vrouwen!

Oliebollen bakken

Foto: www.kooktijdschrift.nl

Foto: www.kooktijdschrift.nl

Het is weer tijd voor oliebollen bakken! Bij een fantastisch feest als oud en nieuw mogen de overheerlijke oliebollen natuurlijk niet ontbreken. Deze lekkernij is er in verschillende smaken. De meest gebruikte oliebollen worden gebakken met of zonder krenten, maar je kunt ook zelf oliebollen bakken met stukjes appel, stukjes ananas of met kersen. Wil jij zelf oliebollen bakken, maar weet je niet precies hoe je dit kunt doen? Met dit oliebollen recept is oliebollen bakken een fluitje van een cent.

Oliebollen recept

Met dit oliebollen recept kun je snel en gemakkelijk de lekkerste oliebollen bakken.

Benodigheden oliebollen recept

 • 1 kilo bloem
 • 1 liter water
 • 80 gram verse gist of 4 zakjes gedroogde gist van 7 gram (te koop in supermarkt)
 • 20 gram zout
 • 50 gram suiker
 • Ongeveer 2,5 liter zonnebloemolie
 • Een grote beslagkom
 • Een frituurpan
 • Een theedoek
 • Een bord
 • Keukenpapier
 • Grote juslepel
 • Mixer

Dit oliebollen recept is voor ongeveer 35 stuks.

Zelf oliebollen bakken

Stap 1: Het oliebollenbeslag maken
Oliebollen bak je met een mengsel van bloem, gist, water, suiker en zout. Meng eerst de gist met het water en voeg vervolgens de bloem toe. Mix het daarna 30 seconde tot een mooi geheel. Voeg vervolgens het zout en de suiker toe en mix het oliebollen beslag nog 20 seconde, zodat ook het zout en de suiker goed door het beslag heen zijn gemixt.

Stap 2: Oliebollen bakken met krenten
Als je olliebollen wilt bakken met krenten kun je de krenten aan het beslag toevoegen.
Uiteraard kun je oliebollen ook bakken met andere ingrediënten. In dat geval kun je deze ingrediënten toevoegen aan het oliebollenbeslag.

Stap 3: Laat het oliebollenbeslag rijzen
Met het beslag dat je nu hebt gemaakt kun je nog geen oliebollen bakken. Het is belangrijk dat het beslag eerst nog rijst. Om ervoor te zorgen dat het beslag van de oliebollen niet uitdroogt is het belangrijk dat je een vochtige handdoek of theedoek over de schaal heen legt. Laat de kom vervolgens drie kwartier tot een uur op een warme plek staan, zodat het beslag lekker kan rijzen.

Stap 4: Oliebollen bakken
Als het beslag voldoende gerezen is kun je de frituurpan aanzetten (180 graden). Als de olie de juiste temperatuur heeft bereikt kun je de eerste oliebollen bakken. Giet met de juslepel wat van het beslag in de olie. De eerste oliebollen zullen waarschijnlijk nog niet de mooiste zijn, omdat het altijd even uitproberen is, maar al snel kom je erachter wat de juiste hoeveelheid oliebollen beslag per oliebol is. Wij raden je aan om per keer ongeveer 4 tot 6 oliebollen te bakken. Als je namelijk teveel oliebollen per keer bakt zullen ze aan elkaar vast gaan zitten. Draai de oliebollen af en toe voorzichtig om en laat ze ongeveer 5 a 6 minuten bakken.

Stap 5: Oliebollen uit laten lekken
Wanneer de oliebollen gebakken zijn is het belangrijk dat je de oliebollen goed laat uitlekken. Dit kun je doen door de gebakken oliebollen op een stuk keukenrol uit te laten lekken. Het voordeel van de keukenrol is dat het vet snel in het keukenpapier trekt.

Stap 6: Oliebollen serveren
Als je klaar bent met oliebollen bakken dan kun je je oliebollen serveren. De meeste mensen vinden oliebollen het lekkerst met poedersuiker. Verder is poedersuiker een erg leuke manier om de oliebollen te versieren.

Eet smakelijk en fijne feestdagen!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Zoete aardappel & banaan muffins Gezond tussendoortje: Kruidig bananenbrood Yoghurt frambozen cake

Reacties (4)

Appelflappen: Zelf appelflappen maken met dit appelflappen recept!
6 december 2012

[…] en wordt vaak bij de koffie of thee gegeten. Ook tijdens het Oud en Nieuw feest zijn ze, naast oliebollen, erg populair. Je kunt natuurlijk een kant en klare appelflap kopen maar je kunt ook zelf heel […]

Silvia Kok
13 december 2012

Bedankt voor dit heerlijke oliebollen recept! Als je oliebollen met krenten maakt, kun je de krenten ook even wellen in de rum, erg lekker ;-)!

Anny
29 december 2012

80 gram gist op 1 kg. bloem is veel te veel, echt belachelijk en totaal onnodig.
Bij bakkers en veel winkels van bv turken of marokkanen verkopen ze kleine vierkante pakjes gist.
Er staat op 42 gram en dat het voldoende is voor 1 kg. bloem. 1 Pakje kost 35 cent.
Ik gebruik dit al jaren, bak ieder jaar meer dan 100 oliebollen en heb zelfs een keer de eerste prijs behaald.
Per kg. bloem doe ik er 300 gr. rozijnen en 300 gr. Appelstukjes in

Succes! Anny

Femke
29 december 2012

Bedankt voor de tip, we passen het aan!

Praat mee!

Reactie