Dé website voor vrouwen!

Oorlogsfilms

Door de jaren heen zijn er honderden oorlogsfilms gemaakt. De een wat beter dan de ander. In deze oorlogsfilms kom je veel te weten over hoe het er aan toe ging tijdens de oorlog en krijg je een beeld naast je verhalen die je ooit tijdens een geschiedenisles hebt gelezen. Ook voor kinderen kunnen sommige oorlogsfilms een goede leerschool zijn.

Hieronder vind je een selectie van de beste oorlogsfilms ooit gemaakt! Heb jij al deze oorlogsfilms al gezien?

Top 10 oorlogsfilms

Saving Private Ryan
Acteurs: Tom Hanks, Tom Sizemore & Edward Burns
Regisseur: Steven Spielberg

OorlogsfilmsDe film Saving Private Ryan is bekroond met vijf Oscars voor onder andere beste geluid en beste regisseur. De film begint met de landing in Normandië op D-Day 6 juni 1944. Kapitein Miller (Tom Hanks) moet het hoofd bieden aan de Duitse vestingen op het strand. Na een gevecht is er een zekere Ryan omgekomen. Het ministerie van Oorlog komt erachter dat er nog twee Ryans zijn omgekomen. Aangezien het broers van elkaar zijn, treedt de speciale regeling in werking dat de overlevende broer James (Matt Damon) naar huis mag. Echter is James Ryan bij de paratroopers van de 101st Airborne Division ergens in Frankrijk gedropt. Kapitein Miller krijgt de opdracht om de soldaat op te sporen. Onderweg krijgen ze steeds meer de waanzin en gruwels van oorlog te zien en beginnen ze te twijfelen waarom het leger een groep mensen op pad stuurt om één soldaat te redden.

A Bridge Too Far
Acteurs: Dirk Bogarde, Sean Connery en Michael Caine
Regisseur: Richard Attenborough

Oorlogsfilms De Tweede Wereldoorlog loopt ten einde, de Duitsers hebben het meeste van Frankrijk verloren en de geallieerden troepen besluiten om hun de beslissende trap te geven. Ze plannen om duizenden soldaten in Nederland te droppen en houden daar een paar sleutelplaatsen vast, tot versterking aankomt. De belangrijkste plaats is de brug bij Arnhem; wanneer deze is veroverd, kan deze alles blokkeren van het westen van Duitsland.

The Longest Day
Acteurs: Henry Fonda, Sean Connery & Richard Burton
Regisseur: Bernhard Wicki, Ken Annakin & Andrew Marton

oorlogsfilmsThe longest day is een realistische reconstructie van de geallieerde invasie in Frankrijk op 6 juni 1944, de gebeurtenis die het begin van het einde markeerde voor de overheersing van nazi- Duitsland in Europa. De film belicht zowel de kant van de geallieerden als de kant van de Duitsers. Met een internationale sterrencast is dit één van Hollywoods beste oorlogsfilms ooit over één van ‘s werelds grootste veldslagen!

The hurt locker
Acteurs: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty
Regisseur: Kathryn Bigelow

oorlogsfilmsEen groep Amerikaanse soldaten is in Irak voor een belangrijke, maar levensgevaarlijke opdracht, namelijk het ontmantelen van bommen ontmantelen. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos.

Der Untergang
Acteurs: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara & Corinna Harfouch
Regisseur: Oliver Hirschbiegel

OorlogsfilmsAdolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen door in zijn bunker nabij Berlijn. Het Rode Leger heeft Berlijn met grote overmacht omringd en heeft hierbij veel burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Apocalypse Now
Acteurs: Martin Sheen, Marlon Brando & Robert Duvall
Regisseur: Francis Ford Coppola

oorlogsfilmsTijdens de Vietnamoorlog wordt Captain Willard de jungle in gestuurd om Colonel Kurtz te vermoorden. Kurtz heeft zijn eigen leger opgebouwd en weigert naar de legerleiding te luisteren. Terwijl Willard de jungle in vaart worden hij en de rest van de bemanning langzaam overvallen door de gevechten en gekte van de omgeving.

 

The Thin Red Line
Acteurs: Sean Penn, James Caviezel en Nick Nolte
Regisseur: Terrence Malick

oorlogsfilmsThe Thin Red Line vertelt een verhaal over de zestigkoppige compagnie C (Charlie Company), behorend tot de Amerikaanse strijdkrachten die het eiland Guadalcanal moeten heroveren, die door de Japanners is bezet. Onder het bevel van een verbitterde en ambitieuze overste (Nick Nolte) wordt een groep jonge soldaten een onneembare heuvel opgejaagd.

 

Jarhead
Acteurs: Peter Sarsgaard, Lo Ming & Jamie Foxx
Regisseur: Sam Mendes

oorlogsfilmsAnthony Swofford (Jake Gyllenhaal), wordt na zijn scherpschutter training bij de mariniers uitgezonden naar het Midden-Oosten. De Eerste Golfoorlog is net begonnen. Swoff en zijn collega’s kunnen niet wachten om in de praktijk te brengen waar ze jaren op getraind hebben en te strijden tegen de grote vijand in de woestijn. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Maandenlang moeten de mannen wachten totdat er iets gebeurt, terwijl de vijand in principe om elke hoek kan liggen en op ieder moment toe kan slaan.

Zwartboek
Acteurs: Carice van Houten, Thom Hoffman & Johnny de Mol
Regisseur: Paul Verhoeven

oorlogsfilmsNadat het onderduikadres van de joodse zangeres Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, is Rachel vastberaden om samen met een groep joden de Biesbosch over te steken naar bevrijd gebied. Onderweg stuiten ze echter op een Duitse patrouille en worden alle vluchtelingen op een brute manier vermoord. Alleen Rachel ontkomt. Ze sluit zich aan bij het verzet en weet onder een andere naam, Ellis, aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Hij is erg van haar gecharmeerd en biedt haar een baan aan. Het verzet heeft het plan opgevat een groep gevangen genomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt omdat het plan is uitgelekt en Ellis wordt als schuldige aangewezen. Samen met Müntze duikt ze onder om te wachten tot het einde van de oorlog. De bevrijding brengt Ellis echter geen vrijheid; zelfs niet wanneer ze de echte verrader weet te ontmaskeren.

The Guns of Navarone
Acteurs: Gregory Peck, David Niven en Anthony Quinn
Regisseur: J. Lee Thompson

oorlogsfilmsDuizenden Britse militairen zitten, zonder voedsel, vast op het eiland Leros. Het is een kwestie van tijd voordat ze door de Duitsers gedood of gevangengenomen zullen worden. Hun enige hoop ligt bij een Britse reddingsoperatie vanuit zee. De Britse marine is vastbesloten de soldaten van het eiland te redden, alleen zullen ze door een nauwe zeestraat vlakbij het eiland Navarone moeten passeren. Op Navarone staan twee Duitse radargeleide superkanonnen die zo nauwkeurig zijn ingesteld dat geen enkel schip de zeestraat kan passeren of zelf tijdig de kanonnen kan beschieten en uitschakelen. De kanonnen staan opgesteld in een grot in een berg met een overhangende rotsrichel, zodat het eveneens onmogelijk is om de stelling te bombarderen met vliegtuigen. De geheime dienst verzint een plan: een groep saboteurs wordt samengesteld om binnen zes dagen de kanonnen op te blazen.

De gehele lijst met oorlogfilms kun je op wikipedia vinden.

 

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Leuk cadeau voor je vriend Ach, het is ook wel weer gezellig… Tatoeages, piercings, brandmerken, plastische chirurgie…

Reacties (2)

Anoniem
9 maart 2013

Veel helden, weinig gruwelen. Dit is echter oorlog, daar zijn geen helden alleen dwazen. “Flags of our father”, “leters from Iwo jima” of “Das boot” geven een beter beeld van de algeheele waanzin. Daarna ga je naar een oorlogs kerkhof. Holten of IJselsteyn bijvoorbeeld en lees je een paar stenen.

Frank
7 december 2013

De beste film over de 2e wereldoorlog is toch wel Schnindlers list.
Zeer indrukwekkend waar je naar kunt blijven kijken

Praat mee!

Reactie