Dé website voor vrouwen!

Sparen voor je kind

Veel ouders openen een rekening voor hun kind om geld te sparen. Dit kun je bijvoorbeeld doen voor het volgen van rijlessen of om geld apart te zetten voor een studie. Het openen van een kinder spaarspaarpotrekening is niet de enige optie die je hebt. Er zijn meer mogelijkheden om te sparen voor de kleine. Wij hebben de diverse opties voor je op een rijtje gezet.

Met welk doel spaar je?
Voordat je geld apart zet voor je zoon of dochter, is het verstandig het doel duidelijk te hebben. Spaar je geld voor bijvoorbeeld de studie van je zoon of dochter, voor het volgen van rijlessen of heb je misschien een heel andere intentie met het te sparen geld?

Hoeveel geld kun je missen?
Hoeveel geld je periodiek spaart, is natuurlijk afhankelijk van wat je kunt missen. Je inkomen kan jaarlijks toenemen, maar er zijn ook omstandigheden waardoor je inkomen kan afnemen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, een reorganisatie of ontslag. Als je besluit om een vast bedrag te sparen, dien je hier zeker rekening mee te houden.

Welke spaarmogelijkheden zijn er?
Er zijn diverse mogelijkheden om geld te sparen voor je zoon of dochter. Zo kun je elke maand een vast bedrag storten naar de spaarrekening van je zoon of dochter. Een andere optie is om de kinderbijslag of een gedeelte daarvan over te maken naar de rekening van je zoon of dochter.

Naast de gewone spaarrekening of het apart zetten van de kinderbijslag, kun je ook de keuze maken voor een spaardeposito. Hiermee spaar je voor een langere termijn een vast periodiek bedrag tegen een aantrekkelijke rente. Je kunt je kind ook eenmalig of regelmatig een bepaald bedrag schenken. Doe dit niet boven de vastgestelde vrijstelling, anders moet er belasting worden betaald.

Wie is de rekeninghouder?
Als je een rekening opent op naam van je zoon of dochter, kan je kind er op zijn of haar 18e levensjaar over beschikken. Dat betekent dat je er geen zeggenschap meer over hebt. Tot het 18e levensjaar is dat wel het geval en ben jij verantwoordelijk voor deze rekening.

Waar open je een spaarrekening?
Als vader of moeder besluit je zelf bij wie je een spaarrekening opent. Je kunt bij diverse banken en/of financiƫle instellingen terecht voor het openen van een rekening. Natuurlijk kies je voor een spaarvorm met de hoogste rente. Het is wel zo prettig namelijk als je ook nog een beetje profiteert van een gunstige rente.

Kortom, genoeg mogelijkheden om je kleine later van een leuk zakcentje te voorzien!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Verdere hervormingen en maatregelen voor woningmarkt noodzakelijk Tips voor het bezichtigen van een huis Decoratieve kozijnen, het kan!

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Praat mee!

Reactie