Dé website voor vrouwen!

Stoofpeertjes

Foto: ah.nl

Foto: ah.nl

Wie kent ze niet? De lekkere stoofpeertjes bij het Kerstdiner of op een winterse avond bij je avondeten. Ook kinderen zijn op stoofpeertjes, omdat ze zo lekker zoet van smaak zijn. Stoofpeertjes kun je gebruiken bij zowel je voor-, hoofd- als nagerecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van een toetje met stoofpeertjes, kaneel ijs en slagroom? Stoofpeertjes met hangop? Of van een salade met stoofperen?

Vaak denk je, de stoofpeertjes die mijn moeder of oma maakt zijn het lekkerste, die kan ik nooit overtreffen! Maar met dit stoofperen recept zul je verbaast staan van je eigen kookkunsten.

Stoofpeertjes maken

Stoofperen kun je met verschillende ingrediënten maken. De meeste stoofpeertjes worden met rode wijn gemaakt. Hou je niet van rode wijn, dan kun je de stoofperen natuurlijk ook met bijvoorbeeld bessensap maken. Voeg zodra de stoofpeertjes geschild zijn en in de pan liggen de wijn of sap toe en laat ze zo lang mogelijk stoven op laag vuur. Heb je niet zoveel tijd, laat ze dan een uur stoven. Heb je meer tijd? Laat de stoofperen 2,5 tot 4 uur stoven. Als de stoofpeertjes mooi rood zijn, haal ze dan uit de pan. Je kunt ze zowel warm als koud serveren.

Stoofpeertjes recept

Dit stoofperen recept is voor 4 personen.
Haal als eerst de volgende ingrediënten in huis:

  • 1 kilo stoofperen
  • 250 ml rode wijn of bessensap
  • 1 citroen
  • 100 gram suiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels

Stoofpeertjes koken

  1. Schil de stoofperen en leg de stoofperen in een pan.
  2. Voeg de wijn of bessensap toe.
  3. Vul aan met water totdat de stoofperen net onder het vocht staan.
  4. Boen de citroen schoon en voeg een beetje citroenrasp en 1 eetlepel citroensap toe aan de stoofperen.
  5. Voeg vervolgens de suiker, kruidnagel en de kaneelstokjes toe.
  6. Breng het aan de kook en laat minimaal 1 uur op laag vuur stoven.

Zo zie je, stoofperen maken is een fluitje van een cent! Eet smakelijk!

Lees hier ook het recept voor een stoofpotje met rundvlees en een stoofpotje met kip!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Zoete aardappel & banaan muffins Gezond tussendoortje: Kruidig bananenbrood Yoghurt frambozen cake

Reacties (1)

Q. van Lun
11 maart 2013

Wat zijn er toch weinig mensen die het ECHTE recept kennen van stoofperen maken.
Schil de peren en snijdt ze in 4 parten. Is de pan vol dan even wassen en afgieten.
Met het aanhangende vocht op vol vuur zetten en met een houten lepel 8jes draaien tot er wat vocht los komt uit de peren. Het vuur lager draaien en blijven roeren—scheutje azijn toevoegen en suiker en kaneel naar smaak. Nu ga je de peertjes omschudden en het vuur weer lager draaien.
Wanneer ze goed warm zijn van het vuur af halen en op een petroleum-stelletje 3,5 uur laten trekken. Dan zijn de peertjes uit zichzelf mooi rood geworden en is het mooi ingedikt sap.

Praat mee!

Reactie