Dé website voor vrouwen!

Stoofpotje

Een stoofpotje maken iets niets anders dan vlees of vis in een braadpan klaarmaIMG_20140120_141936 (3)ken en samen met vocht een paar uur laten stoven. Het is een makkelijke manier om een heerlijke maaltijd op tafel te zetten. Je kunt een ‘gewoon’ stukje vlees omtoveren tot een heerlijk mals stoofpotje. Maar hoe maak je eigenlijk zo’n lekker stoofpotje?

Stoofpotje maken

Het belangrijkste bij een stoofpotje maken is het in huis hebben van de juiste (vuurvaste) braadpan met een dikke bodem. Heb je die in huis? Dan kunnen we overgaan tot de belangrijkste ingrediënten van een stoofpotje. Dat zijn:

–          Kookvocht, bijvoorbeeld bouillon, wijn of bier
–          Ui, knoflook, selderij, wortels > de smaakmakers van het recept
–          Kruiden. Denk bijvoorbeeld aan laurierbladeren, peterselie, rozemarijn

Als je ook deze dingen in huis hebt gehaald, kunnen we beginnen met het stoofpotje recept.

Stoofpotje recept

Maak je een stoofpotje, reken dan ongeveer 150 tot 200 gram vlees of vis per persoon. Snij dit in gelijke stukken van 2,5 cm per stuk. Verhit de braadpan en bak aan alle zijden bruin. Daarna komen de groenten en kruiden aan bod. Het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt. Want een stoofpotje heeft tijd nodig.

Heb je op de dag zelf niet zo veel tijd om een stoofpotje te maken? Dan kun je een stoofpot ook een dag van te voren maken.

Stoofpotje rundvlees

Haal voor een rundvlees stoofpotje de volgende ingrediënten in huis:
–          800 gram rundvlees, in blokjes
–          5dl rode wijn
–          5dl bouillon
–          2 aardappelen, geschild en in blokjes
–          150 gram knolselderij, in blokjes
–          250 gram champignons
–          1 bosje lente ui
–          30 gram tomatenpuree
–          2 eetlepels bloem
–          2 eetlepels vloeibare margarine of olie
–          1 bouquet garni
–          2 laurier blaadjes
–          5 kruidnagels

Voor dit stoofpotje rundvlees snij je eerst het vlees in gelijke stukken van 2,5cm per stuk en haal je het stoofvlees door de bloem heen. Verhit de braadpan met olie of een klont boter en braad het stoofvlees rondom bruin. Haal vervolgens het vlees uit de pan en voeg de lente ui en champignons toe. Hou je niet van champignons dan kun je voor een stoofpotje rundvlees ook kiezen voor ui, wortel en selderij. Doe ze in de pan en smoor de groenten 5 minuten. Leg de gebakken groenten apart en doe de wijn, tomatenpuree en bouillon in de braadpan.

Doe het stoofvlees in de pan en voeg hier het bouquet garni en de laurierblaadjes met kruidnagels toe. Snij de aardappelen en knolselderij in blokjes en voeg deze beide aan het stoofpotje rundvlees toe. Laat het stoofpotje 2 uur sudderen en voeg daarna de champignons en lente ui weer toe. Laat dit vervolgens nog 45 minuten sudderen. Breng het stoofpotje rundvlees eventueel nog op smaak met zout en peper.

Een stoofpotje rundvlees is heerlijk met pide, rijst, aardappelen of aardappelpuree. Eet smakelijk!

Lees hier ook het stoofpotje recept met kip, ui en rode wijn en het recept voor heerlijke stoofpeertjes!

Misschien vind je deze artikelen ook leuk:

Lasagne met courgette en mozzarella Stoofpotje rundvlees; Unieke smaak met citroen, koriander en peterselie! Stoofpotje met kip, uien en rode wijn

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Praat mee!

Reactie