De lekkerste kaas

0
617

Kaas, je eet het vast wel eens. De meeste mensen zijn er verzot op. Kaas op je brood, een blokje kaas bij de borrel of zomaar tussen door. Kaas is altijd en overal te eten. Je weet waarschijnlijk niet beter dan dat er kaas in overvloed in de winkels ligt maar hoe lang is dat nu eigenlijk al zo? In ons land, het kaasland bij uitstek, maken we al kaas sinds honderden jaren voor Christus. In de middeleeuwen begon de productie van kaas in Nederland pas echt op gang te komen. Vooral de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Friesland waren door de natte bodem het meest geschikt voor koeien en daarmee voor het maken van kaas. Tegenwoordig zijn de Nederlandse boeren langzaam overgestapt van kaasproductie op de boerderij naar kaasproductie in zuivelfabrieken. Nederland is één van de grootste kaasmakers van Europa. Kaas is niet voor niets het enige voedsel waar Nederland internationaal bekend om staat. Ieder jaar komen er talloze toeristen op ons land af alleen om van de Hollandse kazen te genieten.

Ook buitenlandse kazen zijn lekker

Niet alleen in ons land wordt veel kaas gemaakt. Er zijn nog meer landen die kaas maken en exporteren. Met name Frankrijk en Italië staan hierom bekend. Met name zogenaamde zachte kazen komen hiervandaan. Zoals de brie en ricotta. En natuurlijk de alom bekende parmezaanse kaas. Deze kaas, die veel over pasta gegeten wordt, is afkomstig uit de Italiaanse regio Parma. En natuurlijk de geitenkaas die we vooral uit Frankrijk kennen. Vooral in het zuiden van Frankrijk wordt veel geitenkaas geproduceerd. Er is weinig geschikt grasland in deze streek om koeien te houden, maar geiten gaat prima. Wist je dat geitenkaas ook prima te gebruiken is voor een kaasfondue. Een kruidige geitenkaas fondue zal bij velen in de smaak vallen. En een kaasfondue kopen is natuurlijk ook super leuk! Geitenkaas is voor veel doeleinden te gebruiken. online kaas bestellen is ook mogelijk.

Kunnen we ook in de toekomst van kaas genieten?

In ons land wordt de meeste kaas nog steeds geproduceerd van de melk van koeien. De verwachting is dat dit de komende jaren steeds duurzamer zal moeten worden geproduceerd. De veestapel staat in ons land ter discussie en dit vooral door de stikstof uitstoot van deze veestapel. De verwachting is dan ook dat onze kaas ook op ander manieren dan van koemelk gemaakt zal gaan worden de komende jaren. Er liggen plannen om kaas rechtstreeks van gras te gaan maken. Maar voor het zover is zal de koemelk de basis nog zijn voor onze kazen. Laten we hopen dat een aloude traditie niet om zeep geholpen gaat worden.